Organisatie

Leerfit

Arbeidsfit

groenstarters

Onze deelnemers

Deelnemers aan GroenStart zijn er in vele maten en soorten. Zo hebben we jongeren, ouderen, nieuwkomers, mannen, vrouwen, jongens en meisjes. Zij hebben met elkaar gemeen dat er een individuele vraag is die te maken heeft met zelfstandigheid, met persoonlijke ontwikkeling, met sociaalmaatschappelijke ontwikkeling en/of met een ontwikkeling van een bekwaamheid.
GroenStart biedt trajecten aan waardoor GroenStarters zich kunnen ontplooien.

GroenStart begeleidt van zorg naar werk, van onderwijs naar werk, van uitkering naar werk en soms van dagbesteding naar werk.

info en aanmelding

bel of mail Githa Gilles

06 – 51 03 00 15

g.gilles@clusius.nl

GESLAAGDEN

Roxanne

Omgaan met veranderingen vind ik lastig. Heel fijn dat ik mijn GroenStart Entree diploma heb gehaald. Ik ben nu bezig met mijn mbo2 opleiding Bloem&Design op het Clusius College in Alkmaar. Nu het mij lukt, vind ik leren leuk.

Bailey

Gelukkig hoef ik niet meer stil te zitten. Nu ik weer voetbal, buiten werk en liters water drink, ben ik in een half jaar 40 kilo afgevallen. Ik ben er trots op dat ik mijn toetsen takken- en bladkennis heb gehaald.

Pim, 18 jaar

Op mijn 16e haalde ik mijn trekkerrijbewijs. Ik rij ook op de heftruck. Ik heb op een boerderij ervaring opgedaan met zaaien en freezen en ik ben handig in klusjes doen. Ik wil graag bij een loonwerkbedrijf werken.

Stijn, 20 jaar

Twee jaar geleden droomde ik over het werken met een bladblazer en van een werkplek bij Hovenier Donkergroen. Mijn dromen zijn uitgekomen.

Bram, 21 jaar

In twee jaar tijd heb ik mijn trekkerrijbewijs, autorijbewijs en het GroenStart Entreediploma gehaald. Bij Progroen & Milieu kreeg ik een arbeidscontract. Mijn ambitie is om de tweejarige Loonwerkersopleiding te halen.

Bo, 20 jaar

Met het GroenStart Entreediploma op zak ben ik in Alkmaar aan het Clusius College begonnen aan de Bloem & Design opleiding. Ik ben blij met de kansen die GroenStart mij heeft gegeven en met de begeleiding van haar Clusius mentoren.

Melvin, 29 jaar

Tijdens het werken in het buitenland leerde ik mezelf kennen en mijn grenzen verleggen. Terug in Nederland kon ik bij GroenStart instromen op de leerwerklocatie Dierenpark Hoenderdeall in Anna Paulowna. Ik haalde mijn GroenStart Entreediploma met allemaal tienen voor plantenkennis.

Dennis, 28 jaar

Na enkele werkervaringen in supermarkten kwam ik via een jobcoach van uitzendorganisatie Herenbos bij GroenStart terecht. Ik haalde mijn GroenStart Entreediploma. Ik vind het heerlijk om buiten te werken en een vak te leren.

Adriana, 22 jaar

GroenStart waardeert mij zoals ik ben en houdt rekening met mijn situatie. Ik woon zelfstandig en verzorg mijn huisdieren en twee paarden die op stal staan. Thuis ben ik heel netjes, ik hou van opruimen en schoonmaken.

Yoran, 22 jaar

Ik ben altijd op tijd op mijn werk, vaak zelfs te vroeg. Op De Noorderhoeve kan ik goed leren. De klas is klein en overzichtelijk en ik kan en mag mezelf zijn.

Naomi en Tygo

Op een zorgboerderij helpen zij bij het melken van de koeien. Tygo werkt bij het Rundveemuseum in Aartswoud, een ‘levend’museum met vee van bedreigde, oud-Hollandse rundveerassen die behoren tot het Nederlands erfgoed.

Demi, Dirkje, Jessa en Lauri

Paarden op een zorgboerderij of in een paardenhouderij verzorgen, is een goede leerschool. Het is leuk om met een paard om te gaan en te berijden. Kammen en hoeven krabben horen bij de werkzaamheden, zo ook stallen uitmesten.

Floris

Twee dagen per week snoeien, schoffelen, met de bladblazer werken en op de grasmaaier zitten, zijn mijn werkzaamheden bij een hoveniersbedrijf. Ik heb het daar goed naar mijn zin. Een toekomst in de groensector is wel wat voor mij.

Maik

Als vrijwilliger werk ik als DJ en regel ik het licht en geluid. Graag wil ik werk vinden in de podium- en evenementenbranche.

Jordin

Dit jaar wil ik mijn schooldiploma halen en mijn trekkerrijbewijs. Daarna wil ik een opleiding tot kraanmachinist volgen. Ik werk nu bij een loonbedrijf en in mijn vrije tijd in een boomgaard.

Jane

In een combinatie van een bloemenwinkel/bakkerij verschilt het werk per dag. De ene dag is het bloemschikken en de andere dag gebakjes en taarten maken. De afwisseling maakt dat het een fantastische stageplek is.

Hidde, Alex, Dylan, Roy, Bram en Ezra, GroenStarters op werklocatie PWN in Castricum

Hidde en Alex hebben hun zaagcertificaat gehaald. Hidde en Dylan het bosmaaiercertificaat. Dylan kent alle Latijnse plantennamen én is meester slijper van gereedschappen. Roy is expert in het besturen van trekkers. Bram heeft zijn heftruckdiploma. Ezra is blij met zijn baan als natuurbeheerder.

Mehari, 30 jaar en in oktober 2020 genaturaliseerd

Ik voel mij niet alleen Nederlander, ik ben het ook! Ik heb een vast arbeidscontract bij John Koomen Tuinen en ik ben grasmaaimachinist. Met mijn rijbewijs BE op zak kan ik met de bedrijfswagen met aanhanger naar de klus rijden.

Gebremedhin, Berhe, Jamil, Teweldebrhan, Ali, Ahmad, Mikiel, Omar Ahmed, Salim Israel, Medhane

Wij zijn goed in het vinden van oplossingen. We durven nu Nederlands te spreken. We lachen met elkaar. Deze zomer hebben we werk, daarna gaan we naar school. Met een Entree opleiding kunnen we een baan krijgen.

GROENSTARTERS PRAKTIJKLEERLOCATIE HOENDERDAELL

Bas, 35 jaar

Bij de GGZ loop ik stage bij Jos Houweling die samen met docent Yke mijn steun en toeverlaat is. Met mijn Entree diploma krijg ik via Herenbos een baan in het groen. Ik volg een bosmaaier-praktijkcursus. Ik ben trots op mijzelf.

Bjorn, 27 jaar

Een dagelijks ritme opbouwen heb ik bij Groen van de GGZ gedaan. Buiten werken vind ik prettig en de variatie in activiteiten maakt het werken in het groen leuk. Met de andere GroenStarters wissel ik handigheidjes en plantenkennis uit.

Josh, 27 jaar

Bij GroenStart zet ik de puntjes op de i zodat ik precies volgens de instructies de heggenschaar en bosmaaier gebruik. Ik heb een vast contract bij Pro Groen Den Helder waar ik met de hoveniersgroep tuinen leeghaal om te renoveren.

Sylvio, 24 jaar

Bij Pro Groen in Den Helder heb ik een vast contract als hovenier. Ik heb al certificaten voor de bosmaaier, kettingzagen en VCA (Veiligheid Checklist Aannemers). Werken met de computer vind ik moeilijk. Ik wil graag mijn Entree diploma halen.

Dennis, 21 jaar

Op mijn werk bij Pro Groen Den Helder werk ik met de heggenschaar en frees. Wij kopen bomen om die bij een klant te planten. De boom klaarmaken voor vervoer is een vak. Ik heb een vast arbeidscontract.

Tim, 18 jaar

Op het Clusius heb ik mijn diploma vmbo groen gehaald. Nu ben ik bezig met de opleiding mbo2. Ik hou van goed teamwerk. Op mijn werk bij Hollands Hoveniers Blokker snoei ik heggen en werk ik met de bosmaaier.

Levy, 18 jaar

Misschien wil ik later zelf een hoveniersbedrijf hebben. Ik werk bij Hoveniersbedrijf Jean-Paul Bemelmans in Wieringerwaard waar ik meehelp met struiken planten, borders aanleggen en tuinhuizen bouwen. Via GroenStart wil ik mijn mbo2 diploma halen.

Jurmick, 17 jaar

In de zomer ga ik mijn trekkerrijbewijs halen. De theorie is het lastigst, rijden doe ik op mijn werk bij een veeboer. Hierna wil ik naar de mbo-opleiding Veiligheid & Vakmanschap (VeVa), een militaire opleiding, onder andere voor constructie genie.

Chinouk, 17 jaar

Na mijn vmbo diploma ging ik naar het Clusius in Alkmaar voor de mbo4 studie veehouderij. Dit lukte niet. De studie Groen & Tuin trok mij meer aan. Nu volg ik GroenStart mbo2 bij Dierenpark Hoenderdaell waar ik ook stage loop.

Mylan, 16 jaar

Na GroenStart wil ik naar het Clusius in Hoorn voor de opleiding Loonwerkbedrijf. Rijden op trekkers, shovels en kranen vind ik het leukst. Nu werk ik bij een teler en ben bezig mijn trekkerrijbewijs te halen.